Na-isolatie spouwmuur

1. Wat is een spouw?

Een spouwmuur is een muur opgebouwd uit een binnen spouwblad (draagmuur, meestal opgetrokken met snelbouwstenen) en een buiten spouwblad (meestal façadesteen), met daartussen een open ruimte “spouw” genoemd. De spouw voorkomt vochtdoorslag en heeft ook een isolerende functie. Voor extra warmte-isolatie kan in de spouw isoleermateriaal aangebracht worden, spouwmuurisolatie.

Heeft je woning een niet-geïsoleerde spouwmuur ? Laat de ruimte tussen de binnenmuur en de façadesteen (meestal gevuld met lucht) op een correcte manier isoleren en je kan je energiefactuur aanzienlijk verlagen.

VIA NIET-GEÏSOLEERDE MUREN GAAT MAAR LIEFST 20% VAN ALLE WARMTE IN HUIS VERLOREN!

Dat kunt u voorkomen door deze bestaande spouwmuren te isoleren!

2. Isoleren blijft de beste manier om de energiekosten te doen dalen

spouwmuur isolatie ATG label

De meest duurzame energie is tenslotte bespaarde energie. Maar niet alleen besparing is een belangrijke factor, ook zal u merken dat het comfort, met name de gevoelstemperatuur, aanzienlijk stijgt!

Ontdek de vele voordelen van spouwmuurisolatie oftewel na-isolatie van uw spouwmuren:

 • Hoger rendement dan een spaarrekening: Goedkope techniek, éénmalige investering met snelle terugverdientijd (binnen de 2 à 4 jaar). Hoe snel u deze investering terugverdient, hangt onder andere af van de aard van de woning (open, halfopen of gesloten bebouwing), het aantal vierkante meter buitengevel en de breedte van de spouw. Zelfs al heeft u reeds dakisolatie, hoogrendement beglazing en een condensatieketel, dan nog is na-isolatie van de spouwmuur het ultieme sluitstuk om uw energieverbruik verder te verlagen.
 • Uw woning krijgt een hoger energielabel, de waarde van uw woning zal stijgen. (Garantie op constante isolatiewaarde voor de gehele levensduur van de woning.)
 • U geniet van een isolatiepremie via uw netwerkbeheerder. Na uitvoering van de werken verkrijgt u door GuySolutions@home een verklaring van overeenkomstigheid dat nodig is voor de aanvraag van de Vlaamse isolatie premie die moment 5 euro per m² bedraagt en dit zonder maximumbedrag! GuySolutions@home vraagt zelf deze premie na-isolatie spouwmuur ONLINE aan (bij Infrax of Eandis) zodat u deze snel op uw bankrekening ontvangt !
 • Verlaagd btw-tarief  6% (woning meer dan 10 jaar oud).
 • Eenvoudige ingreep – geen breekwerk nodig – uitzicht van uw woning verandert niet.
 • Uw wooncomfort gaat er flink op vooruit: ’s winters blijft het langer warm en ’s zomers langer koel in uw woning.
 • U spaart het milieu (minder CO2-uitstoot).

3. Waarom kiezen voor duurzame inblaaswol van Supafil voor spouwmuurisolatie?

Supafil is een product ontwikkeld door Knauf insulation, een gereputeerd sterk merk dat in België wordt geproduceerd = MADE IN BELGIUM.

 • Gegarandeerde constante isolatiewaarde over de gehele levensduur van de woning, de prestatie blijft voortdurend gelijk zoals een recent geïsoleerde spouwmuur.
 • De minerale wol heeft een uniek en duurzaam superisolerende hoge λ-waarde (lambda waarde = warmtegeleidingscoëfficiënt: hoe kleiner hoe beter) van maar liefst 0,034 W/mK.
 • Onbrandbaar (hoogste brandveiligheid: brandklasse A1).
 • Ecologisch product: gegarandeerd goed voor het milieu want het zorgt voor een lagere CO2-uitstoot.
  Er zijn geen toegevoegde chemicaliën maar is vervaardigd uit 80% gerecycleerd glas.
 • Vochtwerend (zowel van binnen als naar buiten) bij regen zal alleen de buitenmuur nat worden, het vocht zal niet door de isolatielaag binnendringen naar de binnenmuur.
 • Dampdoorlatend: De muur kan blijven ademen omdat de isolatielaag wel waterdamp doorlaat van buiten naar buiten.
 • Schimmels en bacteriën krijgen geen kans. Glaswol is ongevoelig voor vocht, is rot- en schimmelvrij.
 • Eén component product: De kwaliteit en densiteit is steeds gelijk in de spouwmuur m.a.w optimale vulling en verdeling in spouw, geen kans op inzakken (voldoet aan de strengste doorzakkens norm S0).
 • Densiteit van supafil na-installatie is correct te berekenen = correcte controle van gebruikte grondstof.
 • Thermisch comfort: De binnenwanden voelen niet meer koud aan en er heerst een gematigde temperatuurverdeling in de binnenruimtes.
 • Akoestisch comfort: Geluiden worden zowel van binnen naar buiten als van buiten naar binnen geïsoleerd.
 • Geen risico op beschadiging van uw woning (er komen geen schadelijke gassen vrij en er zullen geen barsten in de muren kunnen ontstaan door vloeibare achteraf uitgeharde andere materialen).
 • Supafil heeft Eurofins Gold Indoor Air Comfort certifiaat.
 • 25 jaar garantie (gewaarborgde gemoedsrust) via het CAVITY WALL WARRANTY FUND -> garantiecertificaat gekoppeld aan uw woning

4. Lid van Cavity Wall Warranty Fund

Als lid van de Cavity Wall Warranty Fund biedt GuySolutions@home u bij spouwmuurisolatie maar liefst 25 jaar garantie op zowel product (Knauf Supafil het veiligste isolatiemateriaal voor spouwmuur) als op uitvoering en dit voor een zeer beperkte bijdrage.

5. Premie

Momenteel geniet u van 5 euro/m² voor na- isolatie spouwmuur via uw netwerkbeheerder.

6. Hoe gebeurt de spouwmuurisolatie?

Vraag eerst eerlijk & gratis advies aan GuySolutions@home: tijdens een vrijblijvend bezoek ter plaatse vertelt Guy u precies hoe het isoleren van uw spouwmuur in zijn werk gaat.

A. Eerst is er een grondige inspectie van de buitenzijde en binnenzijde van uw woning, nadien neemt hij de maat van de spouw en controleert hij deze met een endoscoop.

spouwmuur isolatie endoscoop

B. Bij positief resultaat (in 80% van de gevallen is dit ook zo) zal hij de woning exact opmeten en een gedetailleerde en tevens scherpe offerte opmaken.

C. Guy werkt conform de kwaliteitsgarantie STS 71-1 (of beter gezegd werkt volgens de regels van de kunst).  U krijgt van hem niet alleen professioneel advies maar ook hijzelf komt de werken persoonlijk uitvoeren conform de gemaakte afspraak. Dit brengt met zich mee dat er in de eerste graad wordt toegezien op kwaliteit van de uitvoering van de werken. Dankzij deze manier van werken kent GuySolutions@home al heel veel tevreden klanten. De beste reclame is dan ook onze mond-tot-mondreclame.

Het uitvoeren van de werken:

 • Boren: Pas indien uw woning effectief geschikt is voor het na-isoleren gaat Guy over tot het boren van de vulgaten op de kruising tussen lint en stootvoeg (minimale gaatjes). Dit gebeurt volgens een vastgesteld boorpatroon om een optimale verdeling van de isolatie te kunnen garanderen.

spouwmuur isolatie gaatje boren

(foto 1: gaatje boren, foto 2: gaatje mooi in de voeg tussen de stenen)

 • Inblazen: Via deze vulgaten zal Guy met zijn gespecialiseerde inblaasmachine, de spouw onder druk inblazen van beneden naar boven. Zo brengt hij op een uiterst snelle en nette manier een vaste en ononderbroken isolatie aan in de spouwmuur (optimale verdeling zonder inzakken!)

spouwmuur isolatie inblazen test
(foto 3: voorbereiding om de densiteit te bepalen, foto 4: inblazen met Knauf Supafil Cavity Wall 034)

 • Afdichten van de vulgaten: De vulgaten worden met een passend op kleur gebrachte voegmortel netjes afgedicht. Het aanzicht van de gevel blijft gelijk.

spouwmuur isolatie vulgat dichten

Uiteraard wordt alles bezemschoon achtergelaten!

na-isolatie spouwmuur

Nooit meer té warm of té koud!